Recensie Geldwolven en Spaarvarkens****

Studio 52nd heeft 8 losse toneelstukjes gecombineerd tot één geheel: de voorstelling Geldwolven en Spaarvarkens, te zien op 1 en 2 november in de kleine zaal van het KIT-theater. Het toneelstuk werd gespeeld door 8 kinderacteurs en 8 professionele volwassen acteurs. 

 
 
Door: Alicia Dhoeman (12 jaar) academiestagiair theaterrecensent
Met medewerking van Anouk Leeuwerink/Theaterkrant.nl  
Foto door: RvH
 

Voor aanvang van het toneelstuk was voor het theater een rode loper uitgelegd. De kinderen en de acteurs kwamen in duo’s aan op de fiets, waarna ze op de rode loper werden aangekondigd en op de foto werden gezet.

Ook was hier veel publiek aanwezig. Voor het toneelstuk begon werd er ook een applaus gegeven voor de mensen achter de schermen en de mensen die Studio 52nd steunen. Ook werd er een filmpje laten zien waarbij de kinderen hun mening gaven over het thema geld. Het filmpje was opgenomen op de boerderij waar de kinderen en de acteurs repeteerden voor de voorstelling.

De voorstelling begon met Meneer Rijkaard en de schoonmaker (Ibrahim met Erol) over een rijke man en een schoonmaker met totaal verschillende meningen over geld. Vervolgens kwamen de andere 7 stukjes voorbij: Superheldin Kat (Margrien met Janat en Cinthia), Aan vervanging toe (Cinthia met Adiza), Breekbaar (Faouzi met Dennis), Verlanglijstje van een zwerver (Mike met Thijs), Helemaal alleen mezelf (Judith met Nasnien), Opgeblazen (Sudenaz met Kim en Cinthia) en Maffiabazen (Tabarikh met Barry en Cinthia). De voorstelling werd afgesloten met een lied waarbij alle acteurs en kinderen samen op het toneel stonden.

Niet alleen de professionele acteurs maar ook de kinderacteurs speelden goed samen, wat leuk was om naar te kijken. Vooral Barry Emond in Maffiabazen was ontzettend grappig, omdat hij heel geloofwaardig was als inbreker. Verlanglijstje van een zwerver was een ingewikkeldere tekst, daardoor was die scene moeilijker om te begrijpen. Ook was het leuk dat er af en toe werd gezongen, begeleid door live muziek van een muzikant op het toneel (Hilmar Leujes). De kostuums (Trudy Hekman) waren soms heel verrassend. Zo veranderde een jurkje in een honderd euro biljet, en in een andere scène in een superheldinnenpak.

Aan het einde van de voorstelling kwam de conclusie erop neer dat je van geld niet gelukkig wordt. Wat er wel werd laten zien was dat liefde en vrienden het belangrijkste is wat telt. Ik vond dat Studio 52nd alweer een heel publiek tevreden heeft gesteld.