Playmaking

Playmaking geeft kinderen de ruimte om hun fantasie los te laten gaan. Zij zijn de baas in hun theaterwereld en schrijven hun allereerste toneelstukken. Op het podium worden die uitgevoerd door professionele theatermakers. Maar na afloop krijgen natuurlijk onze jonge schrijvers het applaus.

Het bijzondere aan deze methodiek, ontwikkeld door Daniel Judah Sklar, is dat de kinderen inspiratie haalt uit haar eigen gevoelens. Hun verborgen angsten, alles waar ze zo veel van houden, hun diepste wensen en mooiste verwondering vormen de bron voor het creëren van een verhaal. Dit creatieproces verloopt niet alleen aan de schrijftafel, maar vindt ook plaats tijdens toneelwerkvormen en spelimprovisaties.

Om de kids een veilig gevoel te geven bij het aangaan van deze uitdaging, krijgen ze veel aandacht en ondersteuning. Tijdens de cursus is er dan ook voor iedere jongere een eigen schrijfbuddy aanwezig. Deze vrijwilligers zijn hét magische ingrediënt dat leidt tot de uitzonderlijke teksten die samen komen in de voorstelling.

Wat kids ontdekken tijdens de Playmaking, is dat ze écht kunnen schrijven. En dat hun verhalen grappig, confronterend, serieus, echt, rauw, romantisch, realistisch, absurd, dramatisch, overweldigend, verrassend en meeslepend zijn. Maar bovenal; dat het goed is. De toneelstukken worden door professionals uit de theaterwereld opgevoerd, letterlijk zoals het door de jonge schrijver is bedacht. Het enorme applaus en de bewondering die de kinderen krijgen wanneer hun stuk op het podium wordt vertoond, is dé boost die hen een stukje laat groeien.

Wil jij in het theater zien hoe de vrijwllige theatermakers de stukken opvoeren? Hoe dan onze agenda in de gaten: klik hier